MERMER OSB DEĞİL, KARMA OSB KURMALIYIZ

Belediye Başkanımız Ali Kazgan, Akçadağ Mermer İhtisas OSB hakkında Busabah Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu. Bu OSB’nin kamuoyunda konuşulduğu gibi 1000 kişilik istihdam sağlamayacağını belirten Belediye Başkanı Kazgan, Akçadağ Mermer İhtisas OSB’nin yerine karma OSB yapılması gerektiğini ifade etti. Kazgan, “Ülkemizi ölü yatırımlar mezarlığına çevirdik adeta. Bu bir hayal, ancak ayakları yere basan bir hayal değil. Yatırımları doğru yapmamız lazım” dedi.

Akçadağ Mermer İhtisas OSB’nin Akçadağ’ı hayal kırıklığına uğratacağını belirterek bu durumun nedenlerini BUSABAH gazetesine anlatan Başkan Kazgan, “Akçadağ’da 1000 kişilik istihdam nasıl olacak? Böyle bir şey mümkün değil. Bu bir hayal, ayakları yere basan bir hayal değil. Yoksa hayal kurmak çok güzel bir şey. Hayaller gerçekleşebilir hayaller olmak durumunda. Buradaki sorunumuz şundan kaynaklanıyor: Akçadağ’daki OSB bir ihtisas OSB. Sadece mermer üzerine işte burada bir yanlış var. Bunun yerine Akçadağ’a uygun koşullara sahip bir şey yapalım. Mermer OSB’den vazgeçelim, çünkü sonunda beklentiler karşılanmayacak. Yere basmayan beklentiler insanları yarın şaşırtacak ve hayal kırıklığına uğratacak” ifadelerini kaydetti.

MERMER REZERVİ İYİ ANCAK…

Akçadağ’da mermer rezervinin olduğunu ancak olgunlaşmadığını, olgunlaşmış mermere ulaşmak için daha derinlere inmek gerektiğini, bunun da maliyeti artırdığını söyleyen Akçadağ Belediye Başkanı Ali Kazgan, “Akçadağlılar bir hayal kurdu, bir beklenti içine girdi. Akçadağ’daki mermer rezervlerinin durumu nedir, mermer OSB ne yapıyor, hangi aşamada, açması var mı; tüm bunları görmek için sistemin içine girmemiz gerektiğini gördüm. Akçadağ Belediyesi olarak mermer OSB’ den hisse payı alarak ne olduğunu gördük. Akçadağ mermeri rezerv olarak fena değil ancak olgunlaşmamış. Olgunlaşmış mermer rezervi bulmak için derinlere inmeniz gerekiyor. Bu da maliyeti artırıyor. Diğer taraftan mermer konusunda dünyada farklı alanlarda ihracat yapma şansımız azaldı. Hem de mermere alternatif ürünlerde oldu. Bu mermer OSB’yi hayata geçirmek için ne yapmamız lazım? Önce bir mermer OSB alanında şahıslara ait yeri kamulaştırmamız lazım. Türkiye’ de kamulaştırma sistemiyle ilgili sorunlar var. Vatandaş değerini kat kat üzerinde göstermek istiyor. Bunun için elimizde böyle bir kaynak da yok. Benim gördüğüm kadarıyla 30-40 milyar kadar bir para harcamamız lazım. Bu para harcandıktan sonra ne olacak? 1000 kişilik istihdam değil, gelse gelse en fazla 1 ya da 2 fabrika gelir. Bir ya da iki fabrikanın gelişiyle Akçadağ’da 1000 kişilik istihdam nasıl olacak? Böyle bir şey mümkün değil. Bu bir hayal, ayakları yere basan bir hayal değil. Yoksa hayal kurmak çok güzel bir şey. Hayaller gerçekleşebilir hayaller olmak durumunda. Buradaki sorunumuz şundan kaynaklanıyor Akçadağ’da ki OSB bir ihtisas OSB. Sadece mermer üzerine işte burada bir yanlış var. Bunun yerine Akçadağ uygun koşullara sahip. Biz ne yapalım, mermer OSB’den vazgeçelim çünkü sonunda beklentiler karşılanmayacak. Yere basmayan beklentiler insanları yarın şaşırtacak ve hayal kırıklığına uğratacak. Ülkemize ait kaynakları da boşa harcamanın bir anlamı yok” ifadelerini kullandı.

“MALATYA’NIN 3. OSB’Sİ OLACAK”

Akçadağ Mermer OSB’nin yerine karma OSB kurarak Malatya’ya 3. Organize Sanayi Bölgesi’ni kazandırmak istediklerini belirten Kazgan, “Ülkemizi ölü yatırımlar mezarlığına dörderdik adeta. Kaynaklar bu ülkenin kaynakları, öyleyse doğru adım atmamız lazım. Konuyu değerlendirdik mermer OSB’nin yerine yeni bir yerde karma OSB yani hangi yatırımcı gelirse gelsin herkesin yatırım yapabileceği bir alan oluşturmak daha mantıklı olacaktır. İnşallah buradaki beklentim şu: Bizim bulduğumuz yeni alan şu andaki OSB alanlarına benzer bir alan. Havaalanına uzaklığı yönüyle de merkeze uzaklığı yönüyle de Akçadağ sınırları içerisinde 150 hektara yakın bir alanımız var. Karayolu kenarında karma OSB’yi gerçekleştirirsek her yatırımcının gelebileceği yatırım yapabileceği bir yer haline geliriz. Bir de Malatya’da birinci ve ikinci OSB dolmuş durumda. Şimdi 3. OSB arayışları var. 3 OSB’ye arayışlarında da bir handikap var. Aynı bizim handikabımız gibi eminim ki buradaki OSB’ler için kamulaştırmaya kalkındığında dönümüne 300 bin liradan aşağı vatandaş para istemeyecek. Duyumlarımda o yönde. Dolayısıyla biz Akçadağ’da karma OSB’yi gerçekleştirdiğimiz zaman aynı zamanda Malatya’nın 3. OSB’sini gerçekleştireceğiz. İnşallah bu anlamda bir handikap olmaz. Valiliğimizle bu yönüyle çalışmayı başattık. Bu gerçekleşmediği takdirde bu yönüyle de Akçadağ halkının bir tepkisi olacaktır. Gelinen aşama bu” şeklinde konuştu.